یادداشتی از محسن عباسیفرد سردبیر پایگاه تحلیلی- خبری درسانیوز؛ انسان موجودی فرهنگی است و تقریباً تمام ابعاد زندگی او با فرهنگ معنا مییابد. سیاست، اقتصاد، سلاح، و حتی طبیعت و دنیای وحش همراه با فرهنگ ابعاد انسانی مییابد. فرهنگ نگاه انسان به جهان را تبیین و تحکیم میکند. فرهنگ انباشتنی هم هست و با سیر طبیعی عمر انسان و گذر زمان متحول و عموماً کامل میشود. در تمام جوامع انسانی فرهنگ مولفهای مهم و تعیین کننده است. حتی در پیچیدهترین تکنولوژیها، زیباییشناسی طراحی و نامگذاری و تبلیغات، عناصر فرهنگی هستند و بدون آن تکنولوژی بیمعناست.
برگزاری اولین جشنواره بینالمللی حماسهخوانی توسط سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه در بخشهای نقالی و شاهنامهخوانی و با گستره جغرافیایی فراتر از مرز ایران در استان تاریخی- فرهنگی کرمانشاه که شاهنامهخوان، قسمتهایی از شاهکار ادبی حکیم توس را روایت میکنند برای کشورهای تاجیکستان، عراق، آلمان، سوئد، استرالیا و دانمارک در حضور مهمانانی چون سفرای کشورهای مالزی و تاجیکستان، معاون سازمان یونسکو در ایران، رئیس مؤسسه اکو، رئیس بنیاد فردوسی، رئیس مجمع شهرداران آسیایی، تنی چند از مفاخر و شاهنامهپژوهان، اساتید علمی و دانشگاهی در حوزه شاهنامه و مهمانانی از اقلیم کردستان عراق کاری بسیار شایسته و بایسته است.
هرچند که جریانسازی فرهنگی- هنری در راستای پاسداشت زبان و ادبیات فارسی، تقویت وحدت و بنیانهای فرهنگی مشترک میان تیرهها و اقوام زاگرسنشین، و از طرفی سایر اقوام و ملل دنیا توجه به ادبیات روایی و بازآفرینی شیوههای سنتی شاهنامهخوانی و نقالی، زمینهسازی برای ورود و ترغیب هنرمندان جوان و نوجوان به عرصه هنر نقالی است، اما برجستهسازی زیباییهای هنرنقالی و شاهنامهخوانی در راستای همگانی شدن این هنر ایرانی و تثبیت جایگاه ایران در جهان میان سایر کشورها در موضوع توجه به حماسهخوانی از جمله اهداف برپایی این جشنواره هنری فرهنگی به شمار میرود.
همزمان با اولین هفته مهر از پاییز عارفان و همچنین برنامه شاهنامهخوانی به میزبانی استان تاریخی - فرهنگی کرانشاه نمونه گردشگری با رویکرد فرهنگی با حضور علاقهمندان خارجی و ایرانی است و از طرفی نیز برنامه شاهنامهخوانی بینالمللی با حضورعلاقهمندان خاص در این موقعیت زمانی در این مکان کاری شایسته و بایسته است که توسط دکتر ایمان درخشی رئیس سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه که در پنجم و ششم مهرماه سالجاری انجام میگیرد و جای خسته نباشید و دستمریزاد به این دوستان فرهنگدوست و خلاق دارد.
دکتر ایمان درخشی مدت یک سالی است که عنوان رئیس سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه را برعهدار گرفته است ولی با و برگزاری این رویداد بزرگ تواناییاش را به همگان ثابت کرده است و انصافاً در این مدت کم کار بزرگی رقم زده است و باید همه ما و تمامی مسئولان قدرشناس این کارش باشیم و به کمک این فرد فرهیخته بشتابیم تا در آینده بتواند سایر ایدههایش را اجرایی نماید.
هرپند که فرهنگ ملی در ایران در طول تاریخ استمرار داشته و آسیبهای بزرگ مانع از تداوم تاریخی آن نبوده است، اما پس از جنبش مشروطه و نوگرایی اندیشه و تقابل سنت و مدرنیسم تداوم فرهنگی ایران با موانع جدی روبرو شد. غرب چنان جذاب نمود که همهی ارزشهای فرهنگی ایرانی را میتوانست تضعیف کند.
اما این روزها فناوری برای برخی افراد جای فرهنگ را میگیرد و خودآگاهی فرهنگی در برابر دانش فنی تولید و مهارت بازاریابی رنگ میبازد. با این فرض برنامههای فرهنگی برای انسان مدرن کاملاً ضروری است و شاید اگر رشته فرهنگی بشر در این زمان گسسته شود به سختی بتوان آن را در آینده ترمیم کرد.
این ضرورت جهانی در ایران واجب عینی است. ژئوپلتیک ایران، قدرت و گسترهی جغرافیایی ایران در طول تاریخ و توازن قوای بینالمللی به ضرر ایران سه مؤلفهی بنیادین در تفوق فرهنگ در هویت و امنیت ملی در ایران است که دکتر ایمان درخشی به خوبی این موضوع را تشخیص داده است با برگزاری این رویداد تلاش بر آن داشته که به اهمیت و ضرورت مسئله بپردازد.