یادداشتی از مسعود قاسمی درباره اهمیت سرمایه انسانی برای سازمان‌ها

کد خبر: 7353

اهمیت سرمایه انسانی برای سازمان‌ها

یادداشتی از مسعود قاسمی کارشناس HRM : در اقتصاد وقتی از سرمایه صبحت به میان می‌آید آنچه در ذهن تداعی می‌گردد سرمایه فیزیکی همانند پول، زمین و ماشین‌آلات می‌باشد اما در جامعه امروز سرمایه انسانی در واقع یک مفهوم اقتصادی است و از دو واژه «سرمایه» و «انسان» تشکیل شده است.
این مفهوم عبارت است از ذخیره دانش، مهارت، صلاحیت و توانائی هائی که عمدتاً از طریق آموزش کسب می‌گردد و بر کیفیت کار تاثیر مثبت می‌گذارد.
سرمایه انسانی این کالائی غیر قابل مبادله در بازار بزرگترین مزیت رقابتی کشورها و سازمان‌ها و مهم‌ترین و کلیدی‌ترین عامل رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی می‌باشد.
اما باید دقت داشت نیروی انسانی که ارزشمندترین سرمایه مادی و معنوی هرسازمانی می‌باشد همواره در طی دوران مختلف ظهور و افول سیستم‌های مدیریتی با تبلور و ظهور خلاقیت و پویایی پرسنل منجر به سرآمدی توانمندسازی آن سازمان یا با نگاه بدبینانه و بعضاً کنار نهادن سرمایه‌هایی که هر سازمان برای پرورش و توسعه استعداد آنان هزینه نموده است منتج به از بین بردن این سرمایه و ضربه زدن به سازمان خواهد شد.
همچنین سرمایه انسانی و توجه به نیروی کار به ‌عنوان موتور محرک تولید و ارزش افزوده را می‌توان صرفاً به ‌صورت نمادین و تشریفاتی مورد توجه قرار دهیم، اما قسمت قابل تامل ماجرا توجه به کیفیت نیروی انسانی است که مدیریت صحیح و دقیق در سطح سیاستگذاری کلان با دارا بودن جمعیت جوان کشور به عنوان پتانسیل بالقوه یک عامل مهم در بدست آوردن فرصت‌های رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی و بهره‌گیری مطلوب و مؤثر آن منجر به از بین بردن معضل بزرگی همچون بیکاری خواهد بود.
در این میان ضرورت خودباوری در نیروی انسانی، صداقت در رفتار، کردار، گفتار، همدلی، هم‌فکری، هم‌اندیشی، هم‌افزائی و همراهی یک مدیر با کارکنان، می‌تواند تحولاتی بس شگرفی را در میان آنان ایجاد کند تا بدین‌سان در راستای نیل به اهداف عالی سازمانی و ارائه خدمات برتر که همان افزایش رضایت‌مندی ارباب رجوع و ذی‌نفعان است، گام‌های مثمر ثمری را بردارد.
دغدغه سرمایه‌گذاری بر سرمایه انسانی همواره به عنوان فرصت و چالشی برای توسعه منابع انسانی می‌باشد، فرصتی است تا افراد بـه عنـوان دارایی‌هایی که بر عملکرد سازمان تأثیر می‌گذارند موجب موفقیت سـازمان شوند و از طـرف دیگـر چالشی که این تلاش در جهت توسعه مهارت‌های نیروی انسانی سازمان همانند سرمایه‌های مادی بیکار و یا مورد اتـلاف قـرار گیرد و نیـز چنانچه نتوانند خود را با تغییرات تکنولوژیکی تطبیق دهند قبل از استهلاک از دور یا رده خارج شوند.
با ذکر اینکه هنوز خیلی با ایده آل‌ها فاصله زمانی داریم اما تلاش برای سرمایه‌گذاری بر نیروی انسانی که به عنوان مهمترین دارایی مولد ثروت محسوب می شود علاوه بر پیشرفت و کسب موفقیت ، نوآوری و سود بالا برای سازمان به ارمغان خواهد آورد چرا که سرمایه انسانی، تنها نهاده‌ای است که می‌تواند ضمن تغییر خود، سایر نهاده‌های تولید را دگرگون یا متعادل کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *