وسوسه‌های گنج سرزمین ایران با تاریخی شگرف و ثروت فراوان

کد خبر: 10038

گزارش: مسعود رنجبر؛ علوم نیست چه میزان گنجینه پنهان در جایجای سرزمین باستانی ایران وجود دارد اما در سال‌های اخیر بسیاری برای یافتن این گنجها دل به کوه، غار، کویر و دشت زدهاند تا گنجی بیابند و یکشبه پولدار شوند. برخی دراین راه نهتنها به خمره پر از طلا نرسیدهاند که جان خود را نیز از دست دادهاند.

مسعود رنجبر گزارشگر پایگاهتحلیلی‌- خبری درسانیوز؛ به‎نظر می‏رسد سرزمین ایران با تاریخی شگرف، ثروت فراوان، حکمرانان متعدد و آفرینش هنرهای گونه‎گون، گنج‏‌های بسیار دارد که برخی از آن‎ها در گنج‏‌خانه‎ها و موزه‎ها نگهداری می‎شوند اما برخی از آن‎ها در دل زمین پنهان شده و سودای رسیدن به آن‎ها را در دل سوداگرانشان بیدار می‎کنند. معلوم نیست چه میزان گنجینه پنهان در جای‎جای سرزمین باستانی ایران وجود دارد اما در سال‏‌های اخیر بسیاری برای یافتن این گنج‎ها دل به کوه، غار، کویر و دشت زده‎اند تا گنجی بیابند و یک‎شبه پولدار شوند. برخی در این راه نه‎تنها به خمره پر از طلا نرسیده‎اند که جان خود را نیز از دست داده‎اند. با گسترش فضای مجازی، عده‏ای سودجو با اعلام فروش گنج‏نامه‏‎ها و دستگاه‎های گنج‎یاب، فعال شده و مدعی‎اند که می‎دانند چگونه می‎شود گنج پیدا کرد. این روزها گنج، گنج‎یابی، آموزش علائم و تفسیر نشانه‌ها، کلیدواژه‌هایی است که بین اهالی دفینه در فضای مجازی بیش‎تر از قبل می‌چرخد.
فعالیت‌های حفاران گنج این روزها زیاد شده است، به‎طوری‎که پلیس یگان حفاظت از میراث فرهنگی به‎شکل مستمر گزارش‎های دستگیری آنان را اطلاع‎رسانی می‎کند و بعضاً اشیای عتیقه‏ نیز کشف و ضبط می‎شود، اما سودای یافتن گنج خاموش‎شدنی نیست و کم‎تر افراد دلسوزی هستند که اگر آثار و اشیای باستانی بیابند حاضر باشند آن‌ها را به وزارت میراث فرهنگی کشور تحویل بدهند، چرا که هم گنج‏یابان و گنج‏‌فروشان فعال هستند و هم خریداران آن مشتاق. از سوی دیگر جامعه باستان‌شناسی درباره وضعیت نامناسب حفاظت از آثار تاریخی هشدار می‌دهد. آن‏چه امروزه در خوزستان بر مجموعه میراث جهانی شوش و محوطه‌های شاخصی مانند چگاسفلی، جوبجی، ایوان کرخه، جندی‌شاپور، نگارکندهای ایذه و صدها محوطه باستانی دیگر می‌گذرد، مأیوس‎کننده و دلهره‎آور است.
وضعیت سایر استان‌ها هم بهتر نیست. محوطه میراث جهانی فیروزآباد، برم دلک و صدها محوطه دیگر در فارس وضعیتی بغرنج و بحرانی دارند. قاچاقچیان آثار تاریخی در سکوت و بی‎اعتنایی بخش‌های مسئول وزارتخانه و ادارات، آزادانه فعالیت می‌کنند و قانون را به ریشخند می‌گیرند.
گنجینه‏‌های تقلبی
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی کشورمان در این باره می‎گوید: تاریخ و تمدن دیرینه این مرز و بوم، وقوع جنگ‌های پیاپی و نقل قول پیشینیان در رابطه با وجود دفینه و گنج، سبب شکل‎گیری برخی باورهای غلط در میان افراد جامعه شده است.
او می‌افزاید: فروش اشیای تقلبی به‎جای اصل به برخی افراد ساده‎لوح و طماع آن‎قدر شایع شده که قانون‎گذار در یک ماده قانونی واحده آن را به‎عنوان جرم مستقل با ماهیت کلاهبرداری مورد توجه قرار داده است. نیروی انتظامی همواره با تمام ظرفیت دراین خصوص فعال است، ولی به‎دلیل میل وافر برخی افراد، این اعمال مجرمانه همچنان ادامه دارد و نمی‎گویم مدعی مهار کامل جرایم هستیم.
این فرمانده درباره جلوگیری از فعالیت مجرمانه افراد در فضای مجازی اظهار می‏دارد: یگان حفاظت در حوزه جرایم علیه میراث فرهنگی به‎خصوص دستگاه فلزیاب از چندسال گذشته پیگیری‌های زیادی با همکاری دادستان کل کشور انجام داده و موفق شده‌ایم تا برخی جرایم علیه مواریث تاریخی را در ردیف جرایم رایانه‌ای به‌تصویب برسانیم. کارگروه مصادیق مجرمانه در دادستانی کل کشور، دسترسی آنلاین رصد فضای مجازی و برخورد با سایت‌های غیرمجاز را در اختیار یگان قرار داده و در این زمینه با سایت‌های متخلف برخورد قانونی صورت می‎گیرد.
میراث‏بان افتخاری
این مقام مسئول درباره طرح میراث‎بان افتخاری می‎گوید: این موضوع در مرحله شناسایی افراد واجد شرایط و صدور کارت است. پارسال به‎صورت نمادین، افرادی به‌عنوان میراث‎بان افتخاری معرفی شدند. اکنون نیز اجرای طرح مذکور در دستور کار قرار دارد. بخش عظیمی از اقلام کشف شده در ۹ ماه امسال که بالغ بر ۱۷هزار قلم است، با همکاری مردم شناسایی و کشف شدند، برخی هم به‎صورت داوطلبانه توسط مردم تحویل داده شده است.
او درباره تعیین قدمت اشیای تاریخی می‎افزاید: اشیای کشف‎شده بلافاصله به کارشناسان میراث فرهنگی تحویل و پس از کارشناسی، اصالت آن‏ها اعلام می‌شود. در تمامی ادارات کل، کارشناسان خبره‌ای در این زمینه فعالیت می‌کنند که بنا به شرایط و با توجه به ماهیت اشیا، ارزیابی و تخمین قدمت آن‎ها گاهی زمان‌بر می‏شود و گاهی در مدت کوتاه‌تری انجام می‌پذیرد.
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی کشورمان درباره عتیقه‌‏های تقلبی می‏‌افزاید: از اشیای تقلبی هم نگهداری می‌شود تا در نمایشگاه‌ها استفاده شوند. باید مردم بدانند که مشابهت آثار اصل با تقلبی زیاد است. در بسیاری از مواقع تنها اهل فن می‌توانند اصل یا تقلبی بودن اشیا را از هم را تشخیص دهند.
او درباره افزایش نیروی یگان ادامه می‎دهد: اگر تعداد نیروهای ما ۱۰ برابر نیروهای فعلی باشد باز هم جرایمی همچون حفاری غیرمجاز رخ خواهد داد. باید از ظرفیت اجتماعی در این زمینه بیش‎تر استفاده کرد و مشارکت‎پذیری را افزایش داد.
در حوزه صنایع دستی و گردشگری
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی کشورمان درباره صنایع‌دستی و گردشگری می‏‌گوید: در حوزه صنایع‌دستی، موضوع قاچاق صنایع‌دستی را داریم و دستورالعملی را با عنوان معاونت صنایع‌دستی تهیه و ارسال کرده‌ایم و همکاران ما در این زمینه توجیه شده‌اند. خروج صنایع‌دستی کشور بدون پرداختن عوارض گمرکی، قاچاق محسوب می‌شود. در زمینه ورود صنایع‌دستی قاچاق هم با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز همکاری داریم. دو سه سال پیش موردی در همدان داشتیم که چند کانتینر صنایع‌دستی قاچاق وارد کرده بودند.
او می‌افزاید: در زمینه گردشگری نیز به امنیت گردشگران در مجموعه‌های تحت‌پوشش خودمان توجه می‌کنیم. شاید به‎شکل رسمی پلیس گردشگری نداشته باشیم اما در سطح جامعه، نیروی انتظامی این مسئولیت را عهده‎‏دار است و در مراکز تحت‎پوشش وزارت میراث فرهنگی، فراهم کردن امنیت گردشگران بر عهده ماست. معتقدیم حتی بزه‎دیدگی ناشی از جرایم خرد نیز ممکن است ذهنیت منفی برای گردشگران به وجود بیاورد، پس باید از آن جلوگیری کرد.
دستگیری پوآرو
فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی کشور درباره دستگیری فردی با نام مستعار پوآرو که اقدام به آموزش گنج‌یابی در فضای مجازی کرده است می‎گوید: امسال در فروردین ماه شخصی با اسم مستعار پوآرو با تبلیغ در فضای مجازی با عنوان آموزش گنج‌یابی و دفینه‌یابی ضمن تجمیع افراد زیادی با خودرو در منطقه‌ای در حوالی شهر اصفهان، اقدام به آموزش عملی گنج‌یابی کرده که با هوشیاری نیروهای یگان حفاظت میراث‌فرهنگی و با همکاری نیروی انتظامی در مرحله نخست، سه نفر در محل آموزش دستگیر و تحویل دادگاه بخش جرقویه شدند، اما متأسفانه شخص اصلی متواری و پرونده همچنان مفتوح بود.
او می‎افزاید: فرد مذکور دوباره در فضای مجازی اقدام به تبلیغات در این مورد کرد تا فالوئر جذب کند، بدین منظور به‌تمامی نیروهای یگان حفاظت میراث‌فرهنگی در سراسر کشور اعلام شد که با این موضوع برخورد قانونی انجام شود. فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی استان کرمانشاه به‎محض انتشار تبلیغات این فرد در فضای مجازی، ضمن انجام تحقیقات گسترده در شهرستان جوانرود، شکایتی را علیه نامبرده تنظیم و با ردیابی او را دستگیر کرد.
غارتگری میراث فرهنگی
غارتگر، واژه بسیار مناسبی برای توصیف یک متجاوز به اماکن تاریخی است. این افراد شبانه به‎صورت دسته‎جمعی در گروه‌های هفت‏هشت نفره با بیل و کلنگ، دستگاه‌های فلزیاب و کارشناسان قلابی به مکان‌های تاریخی دوردست در روستاها می‌روند و با استفاده از این ابزارها مشغول کندن آن مکان‌ها می‌شوند و گاهی این کار چند شب طول می‌کشد.
حفاری در اماکن تاریخی مختلف از سوی غارتگران و حفاران غیرمجاز سبب می‌شود مردم کنده‎کاری‌ها را ببینند و به پاسگاه و پایگاه‏‎های منطقه گزارش کنند. این افراد در آخر یا به دام می‌افتند یا کارشان بی‏نتیجه می‎ماند یا به سودای خود می‌رسند و ثروت ملی را تصاحب می‎کنند.
حفظ منابع تاریخی به لحاظ طیف وسیعی از مزایای فرهنگی، اجتماعی و آموزشی دارای اهمیت است، از رفاه اجتماعی و فرهنگی ساکنان منطقه حمایت می‌کند، غرور مدنی جوامع را ارتقا می‌دهد و به‎همان اندازه می‌تواند وسیله‌ای برای دست‌یابی به اهداف اقتصادی بلندمدت هم‌چون رشد و توسعه، احیای مجدد شهرهای داخلی، توسعه مشاغل کوچک و تأمین مسکن باشد.
کاروانسرای زخم‏‌خورده
در کیلومتر ۲۵ غرب شهر مأمونیه مرکز شهرستان زرندیه و در حاشیه مسیر ساوه به بوئین‎زهرا، نمایی از یک کاروانسرای دوران شاه عباس صفوی به‎چشم می‎خورد که غریبانه و بی‎رمق در حال تخریب است. در این بین سودجویان و جویندگان گنج و دفینه هم با بیل و کلنگ بر پیکر نحیف این بنا زخم‎های فراوانی زده‎اند.
کاروانسرای «خشکه‎رود» از آثار شاخص دوران حکومت صوفیان بر ایران به‌‏شمار می‌‏رود. موقعیت جغرافیایی آن که در مسیر تلاقی سه شهرستان زرندیه، ساوه و بوئین‎زهرا قرار دارد، ظرفیتی مناسب است تا با راهبردی اساسی از یک بنای در حال تبدیل به ویرانه، به مرکزی برای امور گردشگری، اقامتی و رفاهی بین‎راهی تبدیل شود و حتی ظرفیت برگزاری نمایشگاه‎های صنایع‌دستی شهرستان‎های اطراف را هم دارد اما دریغ که این اثر فاخر، تنها میهمانان شبانه‎ای را به‎خود می‎بیند که نه برای تکریم تاریخ بلکه برای تاراج آن به‎صورت سرزده می‎آیند و تمام پیکره‎اش را به سودای دفینه و گنج زخمی کرده‎اند.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان زرندیه درباره این موضوع می‎گوید: مشخص نبودن مالک و همچنین ماهیت بیابانی منطقه سبب شده است که حفاران و سودجویان با خیال دستیابی به گنج و دفینه وارد این کاروانسرا شده و منظره تأسف‎باری از سوراخ‎ها و حفاری‏‌ها را بر جلد، پی و سقف آن ایجاد کنند.
از سوی دیگر، امکانات، تجهیزات و نیروی انسانی کافی در اختیار یگان حفاظت میراث فرهنگی زرندیه قرار ندارد و فقط یک‎نفر در این رابطه خدمت می‎کند که اگر مثلا در تاریکی شب بخواهد برای مقابله با حفاران به محل اعزام شود با توجه به این‎که تجهیزات لازم را ندارد، ممکن است خطری برای او ایجاد شود. این تنها یک حکایت از هزاران است.
قانون چه می‎گوید؟
هرگونه حفاری، خرید و فروش، تخریب و دستکاری و نقل و انتقال روی میراث فرهنگی و آثار باستانی به‎موجب مواد قانون مجازات اسلامی، پیگرد کیفری دارد، ولی به‎نظر می‌رسد مجازات‌های در نظر گرفته‎شده کارآیی و مانعیت ندارد و باز می‌طلبد که مقررات و مجازات‌های سنگین‌تری برای سودجویان در نظر گرفته شود.
براساس ماده ۵۶۲ قانون مجازات اسلامی، هرگونه حفاری و کاوش برای به‎دست آوردن اشیای عتیقه ممنوع است و مرتکبان به سه تا شش سال حبس محکوم می‌شوند. اگر حفاری در آثار فرهنگی تاریخی انجام گرفته باشد مجرمان علاوه ‌بر ضبط آلات و ادوات حفاری و جبران خسارت وارده به آثار، به اشد مجازات محکوم می‌شوند.
پرونده‌هایی که در آن افراد به‎طمع یافتن گنج، به دام افتاده‌ و پول یا جانشان را از دست داده‎اند کم نیستند. گاه این فریب از طریق پیامکی صورت می‌گیرد که از مدت‌ها قبل برای خیلی‌ها ارسال می‌شود؛ پیامکی که در آن فردی خود را از عشایر جنوب کشور معرفی کرده و نوشته است: «من گنج پیدا کرده‌ام. استخاره کرده‌ام و شماره شما آمد، می‌خواهم این سکه‌ها و مجسمه‌ها را بفروشم.» از این رو لازم است ضمن آگاه‌سازی افراد از مجازات جرم گنج‌یابی، قوانین جدیدی نیز در این زمینه وضع شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *