گردشگری موسیقی؛ دریچهای به توسعه اقتصادی کرمانشاه
آزیتا ابراهیمی گزارشگر پایگاه تحلیلی- خبری درسانیوز؛ موسیقی در ایران سابقهای دیرینه دارد و به دوران ایران باستان باز میگردد. ایران خاستگاه موسیقیهایی غنی و متنوع است و موسیقی سنتی ایران به عنوان یکی از مؤلفههای فرهنگ و هنر ایرانی بهشمار میرود. تقریباً تمامی اقوام ایرانی دارای موسیقی محلی خاص خود هستند.
استانی مانند کرمانشاه که سرزمین مردمان کُرد است دارای سبک خاصی از موسیقی محلی و سازهای مخصوص به آن میباشد که میتواند مقصد بسیاری از گردشگران باشد.
اما به نظر میرسد گردشگر موسیقی در ایران چنان که باید شناخته شده نیست و در عصری که ارتباط بیشتر و بهتر بین کشورها از طریق فرهنگ و هنرشان در حال شکلگیری است، ایران با داشتن فرهنگ و هنر غنی، از داشتههای خود سود چندانی نمیبرد. در این راستا با محسن عباسیفرد عضو فدراسیونهای جهانی و بینالمللی روزنامهنگاران (َAIPS)،(IFJ) و(FISU) گفتوگو کردیم.
عباسیفرد در این گفتوگو با بیان اینکه در دنیای مدرن امروزی، گردشگری یکی از منابع مهم درآمد پایدار کشورهای توسعه یافته است، اظهار داشت: صنعت گردشگری بعد از صنایع نفت، شیمیایی و خودروسازی چهارمین صنعت پولساز اقتصاد جهانی به شمار میآید.
او معتقد است؛ یکی از انواع گردشگریهای رایج در جهان، گردشگری فرهنگی است که از نیمه دوم قرن ۲۰ بطور قابل ملاحظهای رشد و توسعه پیدا کرده تا جایی که امروزه به صنعتی جهانی و موفق تبدیل شده است.
این کارشناس فرهنگی گفت که کشور ایران سرزمین اقوام گوناگون است بطوری کل آن را کشور اقوام خواندهاند.
عباسیفرد ادامه داد: ناگفته نماند اقوامی که در طول تاریخ چند هزار ساله، مانند تار و پود یک قالی چنان در هم تنیده شده که سبب ایجاد یک انسجام ملی کم نظیری گشته است.
عضو فدراسیونهای جهانی و بینالمللی روزنامهنگاران (َAIPS)،(IFJ) و(FISU) با اشاره به اینکه این تنوع قومی در ایران خود یک جاذبه بسیار بزرگ گردشگری محسوب میشود، تصریح کرد: با در نظر داشتن اینکه هر قومی دارای گویش خاص خود، البسه سنتی، غذاهای سنتی، زیورآلات سنتی و موسیقی محلی میباشد.
به گفته عباسیفرد، موسیقی هر قومی بیانگر خُلقیات و حالات درونی، باورها، امیدها، آرزوهای دور دست، عشقها و حِرمانهاست.
عضو فدراسیونهای جهانی و بینالمللی روزنامهنگاران (َAIPS)،(IFJ) و(FISU) در ادامه گردشگری موسیقی را جزء لاینفکی از بازار گردشگری فرهنگی دانست و اظهار کرد: بیشترین تعداد گردشگران بینالمللی مربوط به گردشگری موسیقی هستند.
او همچنین در ادامه افزود: موسیقی کُردی کرمانشاهی از دیرباز دارای شهرت فراوانی بوده و بازتابی از فرهنگ و هویت کرمانشاه است و همچون ابزاری قوی و مؤثر برای جذب گردشگری داخلی و خارجی و در نهایت توسعه گردشگری استان کرمانشاه میتواند به حساب آید.
عباسیفرد با بیان این مطلب که امروزه اجرای صحنه ای موسیقی زنده رکن اساسی جذب گردشگر محسوب میشود، یادآور شد: نباید فراموش کرد که موسیقی بخش بنیادی تجربیات فرهنگی و سبک زندگی است که هم اکنون گردشگران برای تجربه کردن موسیقی اقوام به دورترین نقاط جهان میروند. اقتصاد گردشگری موسیقی در قالب جشنوارهها، کنسرتها و فروش سازهای اصیل و سنتی گردشگر را از هر نقطهای جذب میکند.
تنبورنوازی در شهرستان دالاهو
این دانش آموخته روزنامهنگاری و پژوهشگر تاریخی- فرهنگی با اشاره به اینکه موسیقی در ایران سابقه چند هزار ساله دارد، افزود: موسیقی اصیل و سنتی ایرانی یکی از مؤلفههای فرهنگ و هنر ایرانی است و موسیقی محلی کرمانشاه نشات گرفته از موسیقی ایران است.
عضو فدراسیونهای جهانی و بینالمللی روزنامهنگاران (َAIPS)،(IFJ) و(FISU) در ادامه با بیان اینکه کرمانشاه زادگاه آواز «هوره» است که به سرودهای زرتشت بر میگردد، بیان داشت: این آواز در تاریخ ۱۵ بهمن ۱۳۹۳ و به شماره ۱۰۷۵ تحت عنوان آواز هوره به نام کرمانشاه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
عباسیفرد ادامه داد: این نوع آواز به صورت زمزمه گونه و با ریتم سنگین است که با آن اشعار کردی را میخوانند.
این مدرس روزنامهنگاری گفت: بسیاری از آوازهای کردی مانند«گل نیشان گل نیشان»در دستگاه شور به عنوان یکی از هفت دستگاه موسیقی ایران جای دارد،«بیات کُرد» گوشهای از دستگاه شور است. شهرام ناظری و کیهان کلهر از نامآوران موسیقی ایران زمین اهل کرمانشاه هستند.
او؛ نی، سرنا، دهل، دوزله، تنبور و شمشاد را از سازهای رایج موسیقی محلی کرمانشاهی برشمرد و در باره مقامهای محلی در موسیقی رایج در کرمانشاه را نیز قطار، خورشید، هوره، آه آه، سحر، عشاق، نیمه شب، اورانان، راست چهارگاه، بیات هجران، افشار و سفر عنوان کرد.
عضو فدراسیونهای جهانی و بینالمللی روزنامهنگاران (َAIPS)،(IFJ) و(FISU) همچنین در ادامه به ترانههایی کرمانشاهی اشاره کرد و گفت: از جمله ترانه های کرمانشاهی می توان به ترانه کار، چواپ، کشاورز، کودک، سوگ، جنگ، شکار، عشق همه و همه گوشه ای از تنوع و غنای موسیقی کرمانشاه است.
عباسیفرد در ادامه توضیح داد که طبق تحقیقات ارائه شده توسط سایت رسمی گردشگری بریتانیا، ارزش مالی توریسم موسیقی در سال ۲۰۱۳ با جذب بیش از ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر عددی بیش از ۲.۲ میلیارد پوند تخمین زده شده است.
او افزود: براساس این آمار میزان هزینهای که از جانب دوستداران موسیقی برای خرید بلیت اجراها، حمل و نقل و خرید کالا صرف شده عددی حدود ۱.۳ میلیارد پوند بوده و بیش از ۹۱۵ میلیون پوند درآمد غیرمستقیم بریتانیاییها از حضور این گردشگران در کشورشان برآورد شده که علاوه بر این، حضور گردشگران در بریتانیا رونق خوبی به اقتصاد محلی آنها داده است.
عضو فدراسیونهای جهانی و بینالمللی روزنامهنگاران(َAIPS)،(IFJ) و (FISU) در پایان گفت: موسیقی فاخر و غنی کرمانشاه میتواند با جذب گردشگر و مخاطب علاوه بر زنده نگاه داشتن جانمایهی آن موسیقی، تغییری در وضعیت معیشت هنرمندان موسیقی و در اقتصاد استان کرمانشاه ایجاد کند.
گزارش: آزیتا ابراهیمی