احسان محمدی گزارشگر پایگاه تحلیلی- خبری درسانیوز؛ تصویر بریکس تلاشی برای کاهش برخی از تنشهاست و «گروه بریکس، متشکل از بازارهای نوظهور، حالا به سطح یک باشگاه جهانی واقعی رسیده که غرب را به چالش میکشد. برای کشورهایی که به دنبال کاهش خطرات اقتصادی ناشی از تشدید رقابت بین ایالات متحده و چین هستند، پیوستن به بریکس تلاشی برای کاهش برخی از تنشهاست. در آسیای جنوبشرقی، بسیاری از کشورها از نظر اقتصادی به تجارت با چین وابسته هستند، در حالی که همزمان از حضور امنیتی و سرمایهگذاری واشنگتن استقبال میکنند. اما عضویت در بریکس همچنین راهی برای نشان دادن ناامیدی فزاینده از نظم بینالمللی تحت رهبری آمریکا و نهادهای کلیدی است که تحت کنترل قدرتهای غربی مانند بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول هستند.
وبگاه آمریکایی «بلومبرگ» در گزارشی با بررسی روند شکلگیری و پیشرفت سازمان «بریکس»، سازمانی که ابتداً در سال ۲۰۰۶ با تأسیس از سوی برزیل، روسیه، هند و چین به عنوان «بریک» نامگذاری شد اما بعد از پیوستن آفریقایجنوبی در سال ۲۰۱۱ به این سازمان نام آن به «بریکس» تغییر پیدا کرد، نوشته است: «در سال ۲۰۲۴ اندازه بریکس به ۲ برابر افزایش یافت و در این سال چندین کشور تولیدکننده بزرگ انرژی در کنار برخی از بزرگترین مصرفکنندههای انرژی در بین کشورهای در حال توسعه قرار گرفته و به این ترتیب نفوذ اقتصادی این گروه در جهانی که تحت سلطه آمریکاست به طور بالقوه افزایش یافت.»
این رسانه آمریکایی در ادامه با شرح روند تحولات در راستای افزوده شدن اعضای جدید به این سازمان اقتصادی مینویسد:«گروه بریکس با گسترش پیدا کردن در اول ژانویه پذیرای ایران، امارات متحده عربی، اتیوپی و مصر شد. عربستانسعودی هم به عنوان یک عضو جدید این سازمان اعلام شد هر چند که این کشور پادشاهی اعلام کرده که همچنان در حال بررسی دعوتنامه سازمان است. آرژانتین نیز به بریکس دعوت شد اما خاویر میلی، رئیس جمهور آرژانتین که در تاریخ ۱۰ دسامبر به ریاست جمهوری رسید با پیوستن کشورش به بریکس مخالفت کرد. او در جریان کارزار خود برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرده بود قصد دارد سیاست خارجی کشور خود را از چین و برزیل دور کرده و به اسرائیل و آمریکا نزدیک کند. اخیرا با اعلامیه مالزی و تایلند درباره پیوستنشان به بریکس، دور دیگری از افزایش تعداد اعضای این سازمان در راه است.»
بلومبرگ در ادامه این مطلب با اشاره به اینکه چین به عنوان یک قدرت صنعتی برجسته جهان محرک گسترش سازمان بریکس در راستای تلاش برای تقویت نفوذ جهانی خود با جلب کردن متحدان سنتی ایالات متحده است، نوشته است: «آفریقایجنوبی و روسیه حامی گسترش بریکس بودهاند. هند در ابتداً نسبت به این گسترش به دلیل نگرانیاش از اینکه باعث تبدیل کردن این سازمان به یک سخنگو برای چین شود مردد بود و برزیل نیز نگران ناخشنودسازی غرب بود، هر چند که ۲ دو کشور سرانجام با گسترش پیدا کردن بریکس موافقت کردند. بریکس به اعضای جدید خود پتانسیل تسهیل دسترسی به نظام مالی اعضای ثروتمندتر خود را داده و یک چارچوب سیاسی مستقل از نفوذ واشنگتن را ایجاد میکند. ماریس سانگیامپونگسا، وزیر امور خارجه تایلند گفت: این بلوک نمایانگر چارچوب همکاری بین اعضای به اصطلاح جهان جنوب است و تایلند از مدتها قبل مایل بوده که بخشی از این سازمان باشد.»
بلومبرگ در ادامه این مطلب اذعان میکند که سازمان بریکس با در پیش گرفتن رویکرد «دلار زدایی» به سراغ جذب چند کشور مطرح در حوزه تولید سوختهای فسیلی رفته و توانسته تسلط دلار را با رفتن به سراغ ارزهای دیگر در حوزه تجارت نفت و گاز، به چالش بکشد.