حسن هانیزاده، تحلیلگر مسائل غرب آسیا در گفتوگو با پایگاه تحلیلی- خبری درسانیوز؛ تا اوضاع از این بدتر نشده چارهاندیشی کنید!
حسن هانیزاده، تحلیلگر مسائل غرب آسیا در گفتوگو با «درسانیوز» با اشاره به شرایط فوقالعاده حساس منطقه بر ضرورت دیپلماسی قوی با هدف کاهش چالشها تأکید کرد و گفت: جمهوری اسلامی در نظام بینالملل و البته در مناسبات منطقهای از جایگاه و اهمیت فوقالعادهای برخوردار است. حالا که منطقه دچار تغییر و تحولات گستردهای شده است، لازم است دستگاه خارجی دولت چهاردهم با تدبیر و تکیه بر واقعیات ارتباط با کشورهای حاشیه حوزه خلیج فارس را طوری مدیریت کند که هم جایگاه نظام در خاورمیانه تثبیت شود و هم اینکه مقدمات بهبود وضعیت اقتصادی و سیاسی فراهم شود. به هرحال واقعیت این است که در حوزه های اقتصادی و اجتماعی مشکلاتی داریم که برای بدتر نشدن شرایط، حتماً باید چاره اندیشی کنیم تا از طریق کارآمدی، شرایط مطلوب محقق شود.
وی افزود: دکترین نظام جمهوری اسلامی بر پایه حفظ استقلال سیاسی و تمامیت ارضی است که در تأکید بر این دو مهم جدیت داریم. بنابراین همانطور که مقام معظم رهبری بارها و بارها تأکید کردهاند، باید طوری رفتار کنیم که هیچ کشوری نتواند حتی گوش چشمی به منافع و مصالح جمهوری اسلامی داشته باشد. البته تحقق این امر نیازمند هماهنگی ارکان حاکمیتی است تا اتحاد و یکپارچگی در نهایت منجر به اعتلای نظام و توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی شود.
تحلیلگر مسائل غرب آسیا ادامه داد: یکی از الزامهای تحقق توسعه هماهنگی دوات و مجلس است. در ادوار گذشته متأسفانه بارها مشاهده شده بود که اختلاف نهاد دولت با ساکنان بهارستان ضربات مهلکی به مدیریت کشور وارد کرد و اداره امور را از روال عادی خارج کرد. حتی در پارهای از اوقات بین رئیس جمهوری و ریاست قوه مقننه دعواهای علنی مشاهده شد. اما خوشبختانه با روی کار آمدن دولت چهاردهم و استقبال عمومی از « وفاق ملی» هماکنون فضایی توأم با تعامل را موجب شده است که به طور حتم آثار مثبت این رویکرد نمایان خواهد شد. بنابراین همه دستگاههای حاکمیتی باید وفاق را اولویتی جدی بدانند تا قدمهای مثبتی در راستای گرهگشایی برداشته شود.
هانیزاده درباره چالشهای اقتصادی تأکید کرد: کلید اقتصاد در سیاست است و توفیق در سیاست ارتباط مستقیمی با رابطه با کشورهای دیگر دارد. اما نباید عقبنشینی و کوتاه آمدن در مذاکره با طرفهای خارجی را توجیه کرد. بنابراین توصیه به تیمهایی که قرار است هر کدام در منطقهای فرمان دیپلماسی را دست بگیرند، چیزی جز این نمیتواند باشد که جایگاه نظام را در دیدارها مدنظر داشته باشند و بدانند که ایران از هر لحاظ دستِ بالا را در منطقه دارد. پس میتوانیم با شیوه صحیح مذاکره مقدمات همکاری توام با منافع ملی را فراهم کنیم.
وی افزود: سیستم مدیریتی کشور باید همه تلاش خود را به کار بگیرد تا علاوه بر مهار گرانی زمینه رونق تولید را افزایش دهد. برای این امر در قدم اول باید با رایزنی با همسایهها بتوانیم، حتی المقدور وارد فضای صادرات و واردات شویم. همچنین لازم است در مدیریت نفت تغییرهایی داشته باشیم.
