به گزارش پایگاه تحلیلی- خبری درسانیوز: شهرستان آبدانان در دل رشته کوه زاگرس قرار گرفته که دو کوه مهم کبیر کوه و دینار کوه در این شهرستان با تنوع گیاهی و جنگلی منحصربهفرد، عرصههای دست نخورده جنگلی دارد.
تاکنون ۱۰۰ اثر مختلف شهرستان آبدانان در فهرست آثار ملی ثبت شده که این آثار شامل اماکن مذهبی، آثار باستانی، فرهنگی، تاریخی و طبیعی شامل آبشارها، تفرج گاهها و غارهاست.
دریاچه دوقلوی سیاهگاو دارای ۱۲ متر عمق و چهارهزار و ۵۰۰ متر مساحت است که در شمال شرقی شهرستان آبدانان واقع شده است.
این تالابها به وسعت حدود سه هکتار دربخش سراب باغ از توابع شهرستان آبدانان واقع گردیده اند. تالابهای مذکور به صورت جوشان از سازندهای گچساران سرچشمه گرفته و در مجموع دو دریاچه بیضی شکل را به وجود آورده است.
اطراف این دریاچه را دشتها و کوههای نسبتا مرتفع فرا گرفته است، جلوههای بهاری و پاییزی این دریاچه جذاب و دیدنی است. گلزارهای حاشیه دریاچه و پرندگان وحشی آن گردشگاه جالب توجهی را به وجود آورده است.
دو دریاچه زیبا بوسیله کانالی طبیعی به عرض ۱.۵ متر و عمق یک متر و به طول هشت متر به هم مرتبط هستند، این دو دریاچه دارای آب زلال هستند به طوری که میتوان تا عمق سه متری آن را شبیه آکواریومی پر از ماهی است مشاهده کرد.
نام اصلی این دریاچه به دلیل سیاهی آب، سیاه آب است ولی آب این دریاچه حتی قابل شرب است البته شاید به دلیل هلالی شکل بودن (شاخ گاوی) بودن شکل دریاچه، از آن به عنوان دریاچه سیاه گاو نیز یاد کردهاند.
این دریاچه شگفتانگیز و دیدنی با عمری هزاران ساله به علت فرسایش، مساحت آن در حال کم شدن است.
عامل فرسایش باعث شده است روز به روز مساحت دریاچه سیاه گاو کم شود. این نوع دریاچه از نوع رودخانهای است و مسیرهای قطع شده آبکندها به وسیله آب پر شده است و تشکیل دریاچههای هلالی شکل (شاخ گاوی) را داده است.
در دریاچههای شیرین مثل این دریاچه آب به طور دائم جریان داشته و در حرکت است و همیشه مقداری آب وارد آن شده و از طرف دیگر خارج میشود. رودخانه سیاه گاو پس از عبور از بین صخره، دره و ارتفاعات کبیرکوه در چند کیلومتری جنوب شرقی شهرستان آبدانان به دو دریاچه تبدیل میشود که دریاچه نخست با اختلاف سطح اندک در بالادست دریاچه دوم قرار گرفته است.
آب زلال، نیزار، ماهیان رنگارنگ، رقص نور در ساعات میانی روز و تشکیل طیفهای متنوع نوری ناشی از آن به این پدیده شگفتانگیز جلوه و زیبایی منحصر به فردی بخشیده است.
این دو دریاچه دایرهوار، هر کدام به شعاع ۳۰ متر مربع، با یک جوی آب طبیعی به عرض یک و طول هشت متر به هم متصل هستند.
آب دریاچه بزرگتر که حکم سرچشمه را دارد زلال و شفاف است. آبی که از دریاچه دوم خارج میشود به صورت رود نسبتا پرآب راهی زمینهای اطراف میشود.
ویژگیهای منحصربهفرد
رودخانه سیاه گاو پس از عبور از میان صخرهها و درهها و ارتفاعات کبیرکوه واقع در شهرستان آبدانان به دو دریاچه تبدیل میشود که دریاچه نخست با اختلاف سطح اندک در بالادست دریاچه دوم قرار گرفته است.
وجود ماهیان و آبزیان متنوع، سنگوارهها، پوشش گیاهی متنوع و شفافیت آب، فوران آب از عمق دریاچه، خزندگان کمیاب در داخل دریاچه، سردی شگتفتانگیز آب در تابستان و گرمی آن در زمستان و آبدهی بسیار بالای آن با وجود خشکسالی های منطقه از جمله ویژگیهای ممتاز این اثر دیدنی و طبیعی است.
از دیگر ویژگیهای این پدیده نادر، وجود املاح مختلف و گوگردی بودن آب دریاچه و وجود چشمههای جوشان شیرین داخل دریاچه است.
اهمیت اکولوژیکی
در محدوده تالابها، اکوسیستم متنوعی از حیات وحش را میتوان مشاهده نمود که آبزیان وابسته به تالاب نوعی هم پیوند و همبستگی اکولوژیکی و بیولوژیکی میان دریاچه و نواحی اطراف آن را برقرار میسازد.
این موضوع از نظر فرایندهای زیست محیطی حائز اهمیت فراوانی است. با توجه به شرایط محیطی اطراف تالابها و وجود منابع غذائی فراوان و پذیرش پرندگان مهاجر آبچر و کنار آبچر و هم چنین قابلیت زیستگاهی بالای آن از نظر زیست محیطی میتواند به عنوان یک اکوسیستم خاص تلقی شود.
موقعیت مکانی و مسیر دسترسی:
دریاچه سیاه گاو در موقعیت جغرافیایی N325142 E474203 در فاصلهٔ ۸ کیلومترى سراب باغ آبدانان استان ایلام واقع است.
اگر شما در شهر ایلام و مرکز استان قرار داشته باشید میتوانید بعد از طی مسافتی به طرف جنوب استان ایلام حدود ۱۳۰ الی ۱۴۰ کیلو متری به شهرستان دره شهر خواهید رسید و بعد از طی مسافتی ۳۵ کیلومتری به شهرستان آبدانان خواهید رسید.
برای رسیدن به دریاچه سیاه گاو باید از درون شهر آبدانان ۱۸ کیلومتر جاده آسفالت را پشت سر بگذارید که به شهر سراب باغ خواهید رسید و ۷ کیلو متر بعد از شهر سراب باغ و گذر ار روستاهای ژیور و گلگل بالا و سفالا به دریاچه دوقلوی سیاه گاو میرسید.
مطمئنا برای کسانی که به منطقه آشنایی ندارند پیدا کردن دریاچه کار بسیار دشواری خواهد بود و حتما با ید از راهنماهای محلی کمک گرفت.
برای دسترسی به دریاچه سیاه گاو، بعد از رسیدن به منطقه و با عبور از پل، ماشین را پارک کرده و ۵۰۰ متر پیاده روی سبک تا پای دریاچه خواهید داشت.
در طول مسیر، سیاه چادرهای عشایر باصفای ایلامی به وفور دیده میشود…
دسترسی از استان خوزستان به دریاچه دو قلوی سیاه گاو: اگر شما در استان خوزستان و یا در شهر اندیمشک یا دزفول باشید نیز میتوانید به دریاچه دو قلوی سیاه گاو بروید. که از از مسیر اول نزدیکتر خواهد بود به دلیل همسایگی آبدانان به اندیمشک و دزفول. و استان خوزستان.
جاذبههای گردشگری آبدانان
علاوه بر دریاچههای دوقلو، گردشگاه سراب آبدانان، گردشگاههای دامنه کبیرکوه و دینارکوه، گردشگاه منطقه چنار، گردشگاه کنار دریاچه دوقلوی سیاه گاو از جمله جاذبههای شهرستان آبدانان است که این شهر را از دیگر شهرها متمایز کرده است و وجود کوههای متعدد در مسیرهای ارتباطی شهرستان باعث شده به راحتی گردشگران در بالاترین نقطه کبیرکوه قرار گیرند و در واقع بهترین راه برای دسترسی به کبیرکوه از همین شهرستان امکانپذیر است.
آبشار تختان در روستای تختان واقع در دامنه جنوبی کبیرکوه در ۴۰ کیلومتری شمال غرب شهرستان آبدانان قرار دارد.
این آبشار از جنوب کبیرکوه سرچشمه میگیرد و دارای آب زلال، خنک و قابل شرب می باشد که توسط شرکت آبفا در مسیری مشخص مهار شده و در ارتفاع ۶۰ متری، آبشار زیبایی را به وجود می آورد.
بهترین زمان برای بازدید از این آبشار زیبا سه ماه اول سال است. از روستای تختان تا آبشار مذکور نیازمند صرف حدود یک ساعت پیادهروی با یک شیب ملایم است.
آبشار خروزان یا خربزان یکی دیگر از آبشارهای استان ایلام و شهرستان آبدانان است که در ۵۰ کیلومتری غرب آبدانان به سمت میمه قرار دارد.
آبشار ماهوته نیز یکی از جلوههای طبیعی و دیدنی استان ایلام است که در نزدیکی روستای ماهوته در ۱۸ کیلومتری جنوب آبدانان واقع شده است.