خلیج فارس؛ گلوگاه حیاتی تاریخ و تمدن ایران
محمد صالح قنبری گزارشگر پایگاه تحلیلی- خبری درسانیوز؛ دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه تأکید کرد: خلیج فارس در قلب خاورمیانه قرار داشته و حساس ترین نقطه دنیای قدیم و جدید محسوب می شود؛ لذا هرگونه تحولی که بر اثر عوامل بیرونی و درونی در این منطقه شکل گیرد، کم و بیش پیامدهایی برای قارههای آسیا، اروپا و آفریقا به دنبال خواهد داشت.
حسین نوشآبادی ضمن گرامیداشت روز ملی خلیج فارس، بیان کرد: دهم اردیبهشت سالروز اخراج پرتغالیهای متجاوز از تنگه هرمز و خلیج فارس است و به منظور پاسداری از میراث فرهنگی و هویت ملی و تاریخی سرزمین پهناور ایران، این روز در تقویم ملی جمهوری اسلامی، به نام روز ملی خلیج فارس به ثبت رسیده است.
وی با اشاره به تحولات تاریخی، علمی، فرهنگی، سیاسی و حقوقی پیرامون نام خلیجفارس، اظهار کرد: تاریخ نشان میدهد هویت ملی و سرزمینی ایران با خلیج فارس به عنوان آبراه استراتژیک عجین شده است، به طوری که همبستگی و وفاق ملی ایرانیان، امروز با نام خلیج فارس معنا و مفهوم پیدا کرده است. نام زیبای خلیج فارس از قوم پارس که ۸۰۰ سال قبل از میلاد، در منطقه خوزستان و فارس حکومت میکردند، اتخاذ شده و خلیج فارس همواره مرکز تبادل تمدنهای زیادی مانند عیلامی، سومری، آکدی، آشوری، بابلی، مادی، پارسی، یونانی و اسلامی بوده است.
نام جعل شده برای خلیج فارس هیچ ریشه تاریخی ندارد
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: نام جعل شده برای خلیج فارس، ریشه تاریخی ندارد و نام جعلی و مخدوش خلیج عربی که برخی دولتهای عربی با پشتیبانی و حمایت برخی کشورهای غربی و تعصبات پان عربیسم از اواسط قرن نوزدهم، برای این آبراه مهم و استراتژیک گذاشتهاند، به هیچ وجه ریشه تاریخی ندارد و اولینبار توسط انگلیسهای استعمارگر و از زبان یکی از دیپلماتهای آنان مطرح گردید و متعاقب آن، این نام مجعول، از سوی برخی کشورهای عربی تکرار شد که تلاش میکنند با استفاده از ثروتی که دارند، برای خود هویتسازی کنند.
جغرافیدانان عرب به نام خلیج فارس اذعان کردهاند
این دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه، تصریح کرد: این کشورها سعی میکنند با هزینههای هنگفت، از طریق رسانههای پرمخاطب خود و پشتیبانی امپراتوری رسانهای غرب، نام جعلی خلیجالعربی را در کتابها و سایر منابع تاریخی بگنجانند و برای اینکه این نام جعلی در ذهن مخاطبان حک شود، به برگزاری رویدادهای هنری مانند جشنواره خلیج عربی و مسابقات اقدام میکنند. با بررسی متون تاریخی، حتی جغرافیدانان عرب هم به نام خلیج فارس، اشاره کرده و اذعان نمودهاند “خلیج فارس” در ادوار تاریخ متعلق به پارسیان و ایرانیان بوده است، ولی امروزه برخی از اعراب با حمایت و همکاری دولتهایی مانند آمریکا و انگلیس در تلاشاند، مالکیت کهن و هویت ملی و تاریخی ایران را از بین ببرند و بستر تسلط بیگانگان را برای غارت و چپاول بیشتر منابع سرشار اقتصادی و انرژی خلیج فارس فراهم سازند.
خلیج فارس همواره محل تلاقی قدرت های سیاسی بوده است
وی تأکید کرد: البته خلیج فارس از بدو پیدایش، همیشه محل تلاقی قدرتهای سیاسی بوده است. شکلگیری تمدنهای نخستین در بینالنهرین و فلات مرکزی ایران و حاکمیت مطلق هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان همه را متوجه اهمیت خلیج فارس و نقش ارتباطی و استراتژیک آن به عنوان آبراهی تعیین کننده در معادلات سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی تبدیل نموده بود؛ در واقع میتوان گفت بیش از پنج هزار سال، خلیج فارس به دلیل موقعیت ممتاز ژئوپلتیک، استراتژیک و امنیتی خود، گاهواره تنازع و تقابل قدرتها و تمدنها بوده است و به عنوان یک دریای مهم، نقشی ویژه در معادلات منطقهای ایفا کرده است.
خلیج فارس حساسترین نقطه دنیای قدیم و جدید است
وی افزود: اهمیت این آبراه در صحنه سیاسی و اقتصادی جهان تنها به دلیل وجود ذخایر طبیعی آن نیست، بلکه عامل موقعیت جغرافیایی آن است. خلیج فارس در قلب خاورمیانه مرکز دنیای قدیم قرار دارد و از این نظر حساسترین نقطه دنیای قدیم و جدید محسوب میشود و هرگونه تحولی که بر اثر عوامل بیرونی و درونی در این منطقه شکل گیرد، کم و بیش پیامدهایی برای قاره های آسیا و اروپا و آفریقا خواهد داشت.
این عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: در واقع خلیج فارس را میتوان گلوگاه مهم و حیاتی تاریخ و تمدن و اقتصاد ایران دانست. این دریای کوچک و زرخیز در طول هزاران سال همچون سفره ای پرنعمت آغوش خود را بر ایرانیان و دیگر ملل مجاور باز کرده تا ساکنان سواحل آن از ذخایر متنوع و گوناگونش بهرهمند شوند. خلیج فارس شناسنامه ایران و هر ایرانی محسوب میشود و جعل نام خلیج فارس به خلیج عربی، بزرگترین جعل تاریخی ۱۰۰ سال اخیر بشمار میرود.
سازمان ملل خلیج فارس را نام معتبر و رسمی این خلیج میداند
نوش آبادی تصریح کرد: از منظر حقوقی خصوصا حقوق بینالملل، سازمانهای بینالمللی، بویژه سازمان ملل متحد، نام خلیج فارس را همچنان نام اصلی و معتبر دانسته و تغییر نام خلیج فارس را هیچگاه نپذیرفته و در معاهدات بینالمللی همواره از نام خلیج فارس استفاده شده است. بر پایه کتاب اسناد متقن و معتبر، نام خلیج فارس به عنوان میراثی کهن و جاودان در دبیرخانه سازمان ملل متحد و آژانسهای تخصصی آن حداقل ۸ بار یادآوری ذکر شده که گویای روش مرسوم دبیرخانه سازمان ملل در کاربرد نام خلیج فارس است.
وی افزود: سایتهای فهرست سازمانهای چند دولتی دیگر نیز کاربرد رسمی نام خلیج فارس مرسوم است. دبیرخانه سازمان ملل متحد برای اولین بار در پنجم مارس ۱۹۷۱ میلادی تأیید کرده است که خلیج فارس کاربرد مستمر و طولانی در اطلسها و کتب جغرافیایی دارد. بار دوم طی یادداشت مورخ دهم اوت ۱۹۸۴ میلادی و بار سوم نیز طی یادداشتی در تاریخ دهم ژانویه ۱۹۹۰ میلادی نام رسمی دریای جنوبی ایران و خاوری شبه جزیره عربستان را «خلیج فارس» اعلام کرده است. این سازمان در کنفرانسهای سالانه خود که در زمینه «هماهنگی در نامهای جغرافیایی» برگزار میکند، به فارسی بودن نام این آبراه بینالمللی تأکید کرده و آن را مورد تأیید قرار داده است.
وی در ادامه با اشاره به تأکید سازمان ملل در مورد الزام استفاده از نام تاریخی خلیج فارس، بیان کرد:سازمان ملل متحد در چندین نوبت در بیانیهها، اصلاحیهها و مصوبههای گوناگون و با انتشار نقشههای رسمی، نه تنها بر رسمی بودن نام خلیج فارس تأکید کرده، بلکه از هیأتهای بینالمللی خواسته که در مکاتبات رسمی به ویژه در اسناد سازمان ملل از نام کامل خلیج فارس استفاده نمایند.
نام خلیج فارس از زبان پیامبر اسلام
وی در پایان با اشاره به روایتی از پیامبر عظیمالشان اسلام (ص)، بیان کرد: رسول گرامی اسلام (ص)، نام خلیج فارس را به صراحت بیان فرمودند و می توان گفت مقدسترین سند در اثبات حقانیت نام خلیج فارس محسوب میشود. این روایت که توسط جابر ابن انصاری نقل شده است، در کتاب مسند ابی الموصلی البغدادی، توسط احمد ابن علی ابنالمثنی التمیمی که از بزرگان علمای اهل سنت است، بیان شده است و توسط انتشارات “دارالثقافه العربیه” در سال ۱۴۱۲ هجری قمری در دمشق و در سال ۱۴۱۸ هجری قمری توسط انتشارات اضواءالسلف در شهر ریاض عربستان سعودی به چاپ رسیده است که در این حدیث آن حضرت سه بار کلمه بحر فارس را تکرار میفرمایند و در تاریخ طبری و تاریخ مسعودی هم به این روایت پرداخته شده است؛ لذا اینکه برخی دولتهای عربی و اشخاص که نام مجعول خلیج عربی را بجای خلیج فارس بکار میبرند، نه تنها با اسناد تاریخی خود مخالفت می کنند بلکه کلام رسول خدا را که ادعای پیروی از آن را دارند، هم نادیده میگیرند.