وضعیت نابسامان گردشگری در کرمانشاه

کد خبر: 43685

مردم منطقه کرمانشاه که خداوند زیبایی‌های طبیعی بی‌شماری را نصیب‌شان کرده و آداب و رسومی تماشایی را از فرهنگ اصیل و نابشان به ارث برده‌اند، تلاش کردند تا با نشان دادن همین داشته‌هایشان گردشگران را به سوی خود بخوانند که بسیار هم موفق بودند.

محمدصالح قنبری گزارشگر پایگاه تحلیلی‌- خبری درسانیوز؛ به اذعان بسیاری از صاحب‌نظران و کارشناسان حوزه گردشگری؛ کرمانشاه سرزمینی است که با پیشینه تاریخی و تمدنی کهن، فرهنگ و آداب و رسوم غنی، زیبایی‌ها و جاذبه‌های طبیعی فراوان و مردمانی میهمان‌نواز و خونگرم، قابلیت‌های زیادی برای توسعه گردشگری در دل خود جای داده است.

هرچند طی سال‌های گذشته عواملی از جمله جنگ تحمیلی و پیامدهای ریز و درشت آن باعث شده بود کرمانشاه نتواند همپای اصفهان و شیراز و یزد و استان‌های شمالی قطار گردشگری خود را روی ریل درستی بیندازد، اما بسیاری بر این باورند که در چند سال منتهی به شروع شیوع بیماری کرونا، گردشگری به خاک افتاده کرمانشاه در حال جان گرفتن و ایستادن روی پاهایش بود.

در آن سال‌ها جرقه‌هایی از منطقه اورامانات کرمانشاه زده شد که در حال شعله‌ور شدن بود. مردم منطقه کرمانشاه که خداوند زیبایی‌های طبیعی بی‌شماری را نصیب‌شان کرده و آداب و رسومی تماشایی را از فرهنگ اصیل و نابشان به ارث برده‌اند، تلاش کردند تا با نشان دادن همین داشته‌هایشان گردشگران را به سوی خود بخوانند که بسیار هم موفق بودند.

با برگزاری جشن‌ها و رویدادهای گردشگری مختلف در منطقه اورامانات هر روز پای گردشگران بیشتری به این منطقه باز می‌شد و بیشتر به مردم ایران معرفی می‌شد.

در آخر هم کار به جایی رسید که در روزهای تعطیل سال صف‌های طولانی خودروها منتهی به روستاهای گردشگر پذیر اورامانات تا چند کیلومتر هم کشیده می‌شد.

گردشگری اورامانات که رونق گرفت، تحرکی در سایر مناطق دارای جاذبه گردشگری استان هم بوجود آمد.

فرهنگ گردشگری بیشتر از شهر در روستاهای کرمانشاه در حال جا افتادن بود. اقامتگاه‌های بوم گردی یکی یکی در روستاها راه‌اندازی می‌شدند و هر کدام در دنیای مجازی، دنیایی از زیبایی را از روستایشان به تصویر می‌کشیدند.

روزهای خوبی برای گردشگری کرمانشاه در راه بود. علی‌رغم اینکه در حوزه گردشگری تاریخی باوجود تاریخ چند هزار ساله و شکوه آثار باستانی برجای مانده چندان موفق عمل نکرده بودیم و میراث فرهنگی ما همیشه دستخوش تغییرات مدیریتی و حواشی بزرگ و کوچک بود، اما در حوزه اکوتوریسم و گردشگری روستایی، مردم محلی منتظر تصمیم‌سازی مسئولینِ درگیر حاشیه نشدند و خودشان آستین‌هایشان را بالا زدند و اتفاقات خوبی در حال افتادن بود.

آنطور که مسئولان سابق میراث فرهنگی استان آمار می‌دادند، در سال ۱۳۹۷ حدود یک‌میلیون و ۲۰۰هزار و در سال ۱۳۹۸ حدود دو میلیون نفر گردشگر به کرمانشاه آمده بودند.

آنان پیش‌بینی کرده بودند که با برگزاری رویداد کرمانشاه ۲۰۲۰ که در حوزه گردشگری روستایی بود این آمار در سال ۱۳۹۹ به سه‌میلیون و در سال ۱۴۰۰ به چهار میلیون نفر برسد و از راه گردشگری در سال ۱۴۰۰ حدود ۴۰۰ میلیارد تومان برای کرمانشاه درآمد حاصل شود، اما از اواخر سال ۱۳۹۸ که کرونا شیوع پیدا کرد، همه کاسه کوزه‌ها شکسته شد، چرا که رکود گردشگری از یک سو و عدم برگزاری رویداد کرمانشاه ۲۰۲۰ از سوی دیگر همه این رویاها را به یغما برد.

طی حدود دو سال از شیوع بیماری کرونا گردشگری کرمانشاه روزهای تلخی را سپری کرد. چراغ هتل‌ها، اقامتگاه‌های بوم‌گردی، میهمانپذیرها و خانه مسافرها تقریباً خاموش شد و قامت فعالین گردشگری استان خمیده‌ شد.

گردشگری که می‌رفت تا از دالان سیاه روزهای خاموشی و رکود خارج شود و وارد دنیای روشن رونق شود، بازهم ناتوان و بی‌جان به زمین افتاده و نمی‌توان آینده دقیقی را برای آن پیش‌بینی کرد و تا امروزه هیج اقدام قابل توجهی انجام نشده است.

با این حال یکی از فعالین گردشگری استان کرمانشاه معتقد است، علی‌رغم کم کاری‌هایی که شده می‌توان در دوران پسا کرونا دوباره شاهد جان گرفتن گردشگری کرمانشاه باشیم.

یاور عبیری در گفت‌وگو با درسانیوز، وضعیت گردشگری کرمانشاه را تا پیش از شیوع کرونا رو به رشد توصیف کرد و گفت: تجربه یک گردشگری با رونق باعث شده بود تا جوانان زیادی در سطح استان کرمانشاه وراد این عرصه شوند و انصافاً هم خوب درخشیدند.

وی به شیوع بیماری کرونا و تأثیرات آن در رکود گردشگری استان اشاره کرد و افزود: کرونا در روزهایی که قرار بود اوج جنب‌وجوش گردشگری خود را داشته باشیم، شیوع پیدا کرد و نتیجه آن هم افت شدید گردشگران بود. هرچه هم جلوتر آمدیم شرایط بحرانی تری گریبان گردشگری کرمانشاه را گرفت.

این فعال گردشگری ادامه داد: مسئولین هم به جای اینکه سفر هوشمند و کنترل شده را در دستورکار قرار دهند، با ساز سفر نرفتن و چند صدایی، این صنعت را بیشتر به سمت نابودی کشاندند، تا جایی که بسیاری از فعالین این عرصه از آن خارج شده و خیلی از جوانان هم بیکار شدند.

وی در ادامه با بیان اینکه مسئولین استانی باید در مدت شیوع بیماری کرونا که گردشگری در رکود به سر می‌برد روی زیرساخت‌های این حوزه در استان کار می‌کردند، گفت: متأسفانه مسئولین در بحث زیرساخت‌ها، تقویت فرهنگ گردشگرپذیری مردم، بروزرسانی آموزش فعالین گردشگری، تبلیغات و … کم‌کاری‌هایی داشتند.

مدیر اقامتگاه بوم‌گردی آرتین دینور با اشاره به گسترش واکسیناسیون علیه بیماری کرونا در کشور، گفت: خوشبختانه با افزایش روند واکسیناسیون محدودیت‌های سفر هم به تدریج برداشته می‌شود و سفرها کم کم شروع  شد.

وی با بیان اینکه در دوران پسا کرونا می‌توانستیم شاهد روزهای خوب دوباره‌ای برای گردشگری کرمانشاه باشیم، گفت: معتقدم مردمی که از قرنطینه خسته شده بودند، عطش زیادی برای سفر داشتند، ولی کرمانشاه تا به امروز نتوانسته موفق عمل کند هرچند بنابراین کرمانشاه هم با داشتن جاذبه‌های گردشگری، طبیعی، تاریخی و فرهنگ غنی می توانست یکی از مقاصد مهم گردشگری باشد ولی این طور نشده است و باید در این راستا چاره‌ای اندیشیده شود.

وی اضافه کرد: هرچند مردم هنوز هم به دلیل بار و ترس ناشی از گرانی ملاحظاتی خواهند داشت، اما فعالین گردشگری و بانیان این صنعت مهم می‌توانند به آنان اطمینان بخشی داشته باشند که کرمانشاه  مقصد گردشگری ارزان است و بوم‌گردی‌ها آن پذیرای مسافران و گردشگران می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *